Как се създава парфюм?

Идея и събиране на материали

Създаването на един аромат започва с идеята за съдържанието и събиране на съставките. Един парфюм може да бъде създаден на основата на само един аромат, но и на комбинация от десетки или стотици аромати. Източниците могат да бъдат различни – цветя, треви, подправки, плодове, дървета, листа и други...

Само от 2 000 от общо 250 000 цветни видове може да се добива масло, така, че синтетични химикали често дублират естествени аромати. Синтетиката може дори да създава нотки, които не съществуват в природата.

Аромати се добиват и от животински видове (като мускуса – от мускусен елен; или амбрата – от китове), те имат способността да се изпаряват бавно и така създават трайност на парфюма. Други такива трайни съставки са смолите, мъховете и някои синтетични химикали.

Екстракция


След като съставките са събрани, следва екстракцията (извличането) на маслата. Има няколко метода на екстракция:
- дестилация с пара - парата превръща есенциите в газ и след това отново ги втечнява
- екстракция с разтваряне – цветовете се поставят в резервоари с бензен или нефт, където те се разтварят до материал с консистенция на восък, съдържащ масла
- след престой в етилов алкохол – маслата се извличат; след това при нагряване, алкохола се изпарява, оставяйки висококонцентрирано масло на дъното на съда
- обезцветяване – цветята се поставят в стъклен съд и се покриват с мазнина (грес), който абсорбира аромата
- мацерация – това е подобен процес, при който затоплените мазнини, извличат мириса от цветовете
- най-старият метод за екстракция е мачкането на цветовете, докато се отделят ароматните масла

Смесване

Веднъж извлечени маслата, идва ред на тяхното смесване. След като се смесят помежду си, се добавя алкохол. Съотношението на алкохола към есенциите варира в зависимост от това какъв тип аромат се създава – парфюм, тоалетна вода, одеколон... Парфюмите съдържат 10-20% масло, докато тоалетната вода – само 2%.

Отлежаване

Парфюмите, преди да им бъде поставена марка, преминават през процес на отлежаване, който може да продължи от няколко месеца – до няколко години. Толкова, колкото е необходимо, за да се постигне перфектния аромат.

При "дегустиране" на аромат, трябва да се усетят три отделни нотки: връхна нотка – ярък аромат; сърцева нотка – хармонира на кожата и създава основното усещане; основна нотка – оставя следи.

Събирането на съставките и екстракцията са много деликатни процеси. За няколко капки есенция е необходимо огромно количество суров материал. От друга страна екстракцията изисква изключителна прецизност и голям професионализъм.

Все повече производители на парфюми се обръщат към синтетиката, откривайки в употребата на химикали един по евтин, достъпен и лесен начин за производство.


Вижте още...