Любопитни Факти За Парфюмите


Парфюмът (на латински "per fume", което означава "чрез дим") е използван още древни времена, употребяван е от египтяни, римляни, и арабите. В Източна Азия, парфюми са базирани тамян. В ранното начало на парфюмите са използвани подправки и билки като бергамот, мирта, кориандър, смола иглолистни и бадем. Използването на цветя като съставка в парфюмите идва след като Авицена, ирански лекар и химик показва процеса на дестилация, при което масла могат да бъдат извлечени от цветя. През 1370 г. по искане на кралица Елизабет Унгарска, е създаден първият в света съвременен парфюм - "Унгарска вода" той е направен чрез смесване на ароматни масла от цветя и разтвор на алкохол.


Съставът на парфюм е от жизнено значение и се управлява от експерт, известен като парфюмерист, който се занимава с първични аромати като роза, жасмин, кола и т.н.; модификатори като етери; смесители като хидрокситронелол, линалоол, фиксатори като смоли, дървесни аромати, и основи на кехлибар. Полученият аромат се обяснява в музикални метафори на три "нотки", а именно, връхни нотки (състояща се от бързо изпаряващи се малки молекули) като цитрусови плодове и аромат на джинджифил; средни нотки (състоящи се от бавно се изпаряващи се молекули) като тези на лавандула и роза; и основни нотки (състоящи се от най-бавно изпаряващи и най-големи като размер молекули) като фиксатори и т.н. Всички тези „Нотки” са създадени да работят заедно като музикален акорд.



Парфюмните масла съдържат летливи съединения във високи концентрации и затова трябва да се разреждат с разтворител, така че те изобщо не са вредни, когато се прилагат директно върху кожата или дрехите. Общият разтворител е чист етанол или етанол, смесен с вода. Фракционираните кокосово масло или восък, неутрална миризма като мазнини и жожоба, могат да действат също и като разтворител за да разреждат парфюмното масло. Парфюмът с допълнително масло се смесва с други ароматни съединения. Като цяло процентът на ароматни съединения в „чистите” или маркови парфюми е в концентрация от 20% до 40%, в Eau De Parfum е от 10% до 30%, а в тоалетна вода е от 5% до 20%, най – малка е концентрацията в одеколона от 2% до 5% .

Концентрацията на парфюмното масло в даден парфюм, заедно с други ароматни съединения, определя интензивността, трайността, и цената на парфюма. Именно поради тези причини тя (концентрацията) е строго пазена тайна на всеки парфюмерист и световните парфюмни гиганти




Парфюмерията използва няколко ароматни източници като растения, животни и синтетични източници в създаването на парфюми. Растенията се използват като източник на аромат, съединения и етерични масла. Част от растения, които се използват са:

1 - Кора (канела, cascarilla);
2 - Цветя (роза, жасмин, османтус, тубероза, мимоза, ванилия);
3 - Цъфтежът (цитруси, иланг-иланг, карамфил);
4 - плодове (ябълки, ягоди, череши, litsea cubeba, хвойна Бери, ванилия, портокали, лимони, лайм, грейпфрут);
5 - листа и клонки (лавандула, пачули, цитрусови плодове, виолетки, градински чай, розмарин, сено, домати);
6 - Смоли (labdanum, смирна, тамян дъвка, Перу балсам, тамян / olibanum, бор, ела, кехлибар, копал);
7 - корени, луковици, коренища и (ветивер корени, джинджифил и ириса коренища);
8 - семена (кориандър, какао, индийско орехче, кардамон, анасон, индийско орехче, кимион, тонка);
9 - Дърво (Agarwood, бреза, розово дърво, сандалово дърво, бор, бреза, хвойна, кедър).

Животинските източници са амбра, мускус, пчелна пита, цибетка и т.н. Други естествени източници са лишеи и протисти. Синтетични източници са синтетични одоранти, синтезирани от петролни дестилати, борови смоли и т.н. Съвременните парфюми са най - вече направени от синтетични източници, тъй като те позволяват създаването на аромати които не се срещат в природата, като „Calone” синтетично съединение, което придава морски метални озонови нотки в аромата. Синтетични ароматни съединения са по-дълготраини, отколкото естествените ароматни съединения, и за това са широко използвани в наши дни в съвременните налични парфюми.