Кулите Петронас

Кулите Петронас са 88-етажен небостъргач. Високи са - 451,9 метра. Намират се в столицата на Малайзия Куала Лумпур.

Кулите Петронас държат рекорда за най-високата сграда в Света за седем години, от 1998 г. до 2003 г., поради своите декоративни върхове. Все пак, това е рекорда за височина до върха на двете сгради. В категорията най-висок покрив, Сиърс Тауър в Чикаго "стърчи" с около 30 метра над Кулите Петронас, но и тази малка преднина бе надмината от Тайпе 101 през август 2003 година.

Отличават се не толкова с височина, колкото със сложната си конструкция. Площта на сградата е 213 750 м², което се равнява на 48 футболни игрища. Самите кули заемат 40 хектара. В сградата са разположени офиси, конферентни зали и Художествена галерия.

Името на кулите Petronas, идва от държавната петролна компания на Малайзия, съкратено от "Petroliam Nasional" - Петронас. Тя е основен поръчител на строежа като влага около 800 млн. долара. Едната кула от Петронас, е изцяло заета от дружеството "Petroliam Nasional". Останалата част от разходите се поемат от други малайзийски компании, разпределящи помежду си офисното пространство.

Кулите са свързани помежду си със сложно изграден мост между 41-ви и 42-ри етаж. Мостът тежи 750 тона. Общо имат 29 високоскоростни пътнически асансьори. Заедно двете кули имат 32 000 прозореца и са стрували на инвеститорите около 1,2 милиарда долара.

Основната цел на двете величествени сгради е да демонстрира мощта на ислямската култура, както и да наложи принципите на ислямската архитектура.