
Съставът на парфюм е от жизнено значение и се управлява от експерт, известен като парфюмерист, който се занимава с първични аромати като роза, жасмин, кола и т.н.; модификатори като етери; смесители като хидрокситронелол, линалоол, фиксатори като смоли, дървесни аромати, и основи на кехлибар. Полученият аромат се обяснява в музикални метафори на три "нотки", а именно, връхни нотки (състояща се от бързо изпаряващи се малки молекули) като цитрусови плодове и аромат на джинджифил; средни нотки (състоящи се от бавно се изпаряващи се молекули) като тези на лавандула и роза; и основни нотки (състоящи се от най-бавно изпаряващи и най-големи като размер молекули) като фиксатори и т.н. Всички тези „Нотки” са създадени да работят заедно като музикален акорд.

Концентрацията на парфюмното масло в даден парфюм, заедно с други ароматни съединения, определя интензивността, трайността, и цената на парфюма. Именно поради тези причини тя (концентрацията) е строго пазена тайна на всеки парфюмерист и световните парфюмни гиганти
Парфюмерията използва няколко ароматни източници като растения, животни и синтетични източници в създаването на парфюми. Растенията се използват като източник на аромат, съединения и етерични масла. Част от растения, които се използват са:
1 - Кора (канела, cascarilla);
2 - Цветя (роза, жасмин, османтус, тубероза, мимоза, ванилия);
3 - Цъфтежът (цитруси, иланг-иланг, карамфил);
4 - плодове (ябълки, ягоди, череши, litsea cubeba, хвойна Бери, ванилия, портокали, лимони, лайм, грейпфрут);
5 - листа и клонки (лавандула, пачули, цитрусови плодове, виолетки, градински чай, розмарин, сено, домати);
6 - Смоли (labdanum, смирна, тамян дъвка, Перу балсам, тамян / olibanum, бор, ела, кехлибар, копал);
7 - корени, луковици, коренища и (ветивер корени, джинджифил и ириса коренища);
8 - семена (кориандър, какао, индийско орехче, кардамон, анасон, индийско орехче, кимион, тонка);
9 - Дърво (Agarwood, бреза, розово дърво, сандалово дърво, бор, бреза, хвойна, кедър).
Животинските източници са амбра, мускус, пчелна пита, цибетка и т.н. Други естествени източници са лишеи и протисти. Синтетични източници са синтетични одоранти, синтезирани от петролни дестилати, борови смоли и т.н. Съвременните парфюми са най - вече направени от синтетични източници, тъй като те позволяват създаването на аромати които не се срещат в природата, като „Calone” синтетично съединение, което придава морски метални озонови нотки в аромата. Синтетични ароматни съединения са по-дълготраини, отколкото естествените ароматни съединения, и за това са широко използвани в наши дни в съвременните налични парфюми.