Светът на богатите

Милиардер ползва писалка за $10 000 и мечтае за вечна младост

Исках Русия да узнае за мен и затова се кандидатирах за президент, казва Владимир Бринцалов
До неотдавна Владимир Бринцалов бе прост работник в завод. Сега той е един от най-богатите хора в Русия. Притежава най-големите фармацевтични фабрики в Европа. Състоянието му е оценено на 2 млрд. евро, а жилището, което обитава, струва 85 млн. Богаташът се занимава още с политика, с благотворителност, върти алкохолен бизнес и какво ли още не. Казват, че се е издигнал благодарение на таланта си и безкрайната си упоритост.

Богаташ подарява на съпругата си участие на Евровизия

Замогнах се, след като се досетих, че никой не прави ресторанти за закуска, признава Семендуев
Необичаен подарък направи на съпругата си Жасмин милионерът Вячеслав Семендуев. Благодарение на парите на мъжа си певицата е сред кандидатите да представят Русия на "Евровизия-2006" в Атина, без да се явява на предварителен конкурс. Фаворитът ще бъде избран между нея, Дима Билан и Варвара. По този начин Семендуев ще изкупи вината си и ще накара жена си да забрави за семейните проблеми. През миналата година във фамилията на Семендуеви имаше доста разпри и звездата на руската попсцена, чието истинско име е Сара, дори искаше развод. Веднага след това неочаквано за мнозина Жасмин получи премията на MTV за най-добра певица. Злите езици сочат, че наградата също е дело на съпруга й.

Наследник на винарска империя развежда туристи заради бакшиши

Уча се да ценя парите, казва Христофър Зандеман, който отказва ролс-ройса заради метрото
Христофър Георг Зандеман спокойно може да си купи луксозен апартамент, но обитава стая в берлинско общежитие. Може да си позволи ролс-ройс с шофьор, но предпочита метрото. Би могъл да си прекарва времето по светски мероприятия или да почива в най-луксозните курорти в света. Вместо това обаче от ранни зори до късна вечер развежда туристи из интересните места на немската столица. 27-годишният двуметров красавец е добра партия за всяка видна мома. Той обаче предпочита да е скромният ерген от Котбус.

68-годишен милионер обикаля света на велосипед

Пътищата са моят дом, заявява Януш Ривер, след като му писнало от скъпите хотели
Януш Стрелецки Ривер, италианец по паспорт и поляк по националност, е сред ексцентричните милионери. 68-годишният пътешественик обикаля света на велосипед. Преди бях импресарио на световно известни певци като Тото Кутуньо. Съпровождах звездите на срещите им с покойния папа Йоан-Павел II. Имах всичко - популярност, пари, най-скъпите хотели, вниманието на жените, казва той. На 31 декември 1999 г. обаче всичко му писва - и пренаситеността с материални блага, и неустроеният личен живот. Замислих се, че на земята има толкова бедни хора. Реших да докажа на всички, че светът може да бъде разгледан и без да имаш много пари.

Непълнолетен канадец печели милиони

Кийт Пейрис се занимава с интернет от 3-годишен
Кийт Перис е едва на 15 г., но е сред най-успешните канадски милионери. Младият предприемач е президент на компанията Cyberteks Design, която е основал, без да излиза от дома си в средата на 1999 г. Освен баща му Дипъл - главен администратор и ръководител на проекта, във фирмата работят още 13 сътрудници. Всеки от тях е готов да изпълни разпоредбите на президента, който се явява също главен дизайнер и програмист. Заплатата на Кийт е шестцифрено число. А печалбите на компанията му растат главоломно, като вече са преодолели прага от 1 милион долара.

Крал плати операция по разделянето на сиамски близначки

Абдула предложи законопроект, разрешаващ на жените да шофират
Един от най-богатите монарси Абдула бен Абдул Азиз ще спонсорира полско селце. Новият крал на Саудитска Арабия ще дари 300 000 долара за строителството на културен център в Яниково. В него ще се преподава и арабски език. Селището е родното място на сиамските близначки Даря и Олга, които бяха разделени чрез операция, финансирана от монарха. Интервенцията бе извършена в мюсюлманската държава в началото на 2005 г. Майката на момиченцата, които скоро ще навършат две годинки, се свързала с владетеля чрез интернет. Помолила го да плати операцията, която в САЩ струва около половин милион долара. В отговор Абдула я поканил в Ер Рияд.

Каубой събира Ленин, Сталин и Кастро в градината си

Харлан Крау притежава най-голямата колекция в света от паметници на диктатори
Необичайно хоби има мултимилионерът от Тексас Харлан Крау. Той колекционира статуи на бивши политически лидери. Специални пратеници обикалят целия свят, за да търсят скулптури за сбирката на богаташа.

Порше отказал да стане съветски министър

Сред механиците на автомобилния конструктор бил Тито
Навършиха се 130 години от рождението на легендарния конструктор Фердинанд Порше. Той бе обявен за инженер на ХХ век. Две негови "деца" пък - Порше 911 и Фолксваген Жук влязоха в звездната петица на "Автомобилите на столетието".

Ексцентрикът Стив Фосет постави 50 световни рекорда

Ще прелети 46 670 км без зареждане в началото на 2006 г.
Прочутият американски пътешественик милиардер Стив Фосет се готви за нов световен рекорд. Целта му е да измине 46 670 км на своя самолет Virgin Atlantic GlobalFlyer, без да спира и да зарежда с гориво. Той планира да стартира от Салина, Канзас, да обиколи земното кълбо и да се приземи близо до Лондон. Полетът е определен за началото на следващата година.

Милиардер резервира Санкт-Петербург за 18-ия рожден ден на дъщеря си

Богаташът Лакшми Митал жени момичето си за $70 млн., кани Кайли Миноуг
Всяко момиче мечтае да бъде принцеса поне за ден. Да е домакиня на бал в истински дворец. Фантазията на всеки тийнейджър пък е да общува с най-сексапилните жени на планетата. Да осъществят това обаче могат само децата на милиардерите. Богаташите са готови да хвърлят милиони долари, за да изненадат отрочетата си и да демонстрират възможностите си пред конкурентите си.

Принц партнира на Анджелина Джоли в исторически филм

Майкъл Кентски е потомък на династията Романови, рекламира стоки по US телевизия
Принц Майкъл Кентски, братовчед на британската кралица Елизабет ІІ, ще гради кариера в Холивуд. Ексцентричният благородник ще играе главна роля във филм с бюджет 90 млн. долара. Продукцията ще разказва за опита на Америка през 1774 г. да привлече на своя страна Русия във Войната за независимост. Работното заглавие на лентата е "Любов и чест". В ролята на Екатерина Велика ще се снима холивудската звезда Анджелина Джоли. Брус Уилис пък ще е американски патриот, изпратен от Бенджамин Франклин да спечели доверието на императрицата. Режисьор на филма ще е Рендъл Уолъс, сценарист на "Смело сърце" и "Пърл Харбър". Премиерата на продукцията ще е през зимата на 2006 г.

65-годишен милионер дупчи билетчета във влак

Уолтър О'Рурк: Винаги съм искал да работя на професионална железница
Кондукторската му фуражка е вехта. Очилата му едва се държат на носа му. 65-годишният Уолтър О'Рурк обаче е щастлив да проверява билетите във влака, движещ се по маршрут Пенсилвания-Ню Йорк. Няма друго място на света, където да се чувствам като в рая, казва той. Редовните пътници по линията познават добре О'Рурк. И отдавна никой не се чуди на хобито на ексцентричния милионер.

Президентът на Туркменистан си вдигна паметник от злато

Сапармурат Ниязов закрива болници, строи леден дворец
Президентът на Туркменистан Сапармурат Ниязов е в списъка на най-страшните диктатори, публикуван от списание Parade. Целта на смелата класацията е да напомни за строгите режими, при които живее значителна част от населението на планетата. Челното място в нея държи владетелят на Судан Омар ал-Бешир.

Милионер иракчанин смени пола си два пъти

Ексцентрикът Сам Хашими искал да узнае какво е да си жена
Хобито на милионера Сам Хашими е да сменя пола си. Преди около десетилетие след оперативна намеса 45-годишният богаташ стана жена под името Саманта Кейн. Сега ексцентрикът отново е на път да "мине под дъгата". Той дори официално се регистрира под името Чарлз Кейн. Преодоля няколко пластични операции. Чака го 4-годишна хормонална терапия.

Олигарх заля Москва с билбордове на съпругата си

Андрей Вавилов предложи по 600 долара стипендия на всеки член на грузинското правителство
Преди няколко години по улиците на Москва се появиха плакати на сексапилна брюнетка. Под снимката на хубавата дама имаше надписи: "Привет, Мариана" и "Обичам те". Жителите на руската столица обаче не можаха да разберат какво рекламира това момиче. Оказа се, че по този начин ексцентричен мъж се обяснява в любов на съпругата си. Сенаторът Андрей Вавилов се решил на постъпката, след като жена му Мариана Цареградска го напуснала. За широкомащабната кампания той плати над 160 000 долара. След този романтичен жест красавицата се върна при съпруга си.

Принцът на Лихтенщайн плашел, че ще продаде княжеството на Бил Гейтс

Ханс-Адам броил 27,5 милиона евро за уникална мебел
Ханс Адам ІІ е най-богатият европейски държавен глава. Той притежава три двореца от ХVІІ век и четири къщи във Виена, колекция от картини, между които рисувани от Рембранд и Рубенс, а също и 20 000 хектара земя в Австрия. Височеството обитава масивен средновековен замък, надвиснал на скала над столицата на Лихтенщайн Вадуц. В крепостта не се допускат туристи. В нея Ханс Адам живее с четирите си пораснали деца и с непрекъснато увеличаващия се брой внучета.

165-килограмов хакер милионер разбива защитите на НАСА

Ким Шмиц предложил 10 млн. долара за главата на бин Ладен
Досието на 31-годишния немски предприемач Ким Шмиц включва множество сериозни компютърни престъпления. Амбициозният хакер обаче е натрупал милиони долари. Символът на американската мечта е обект на внимание на медиите от цял свят. Целта на Шмиц е през следващото десетилетие да бъде начело в класацията за най-богатите хора на планетата.

Мърдок плати 1,7 млрд. долара на Ан след 32-годишен брак

Бившият съпруг на Елизабет Тейлър получава едва $5000 издръжка
Разводите на милиардерите са една от най-сензационните и обсъждани в пресата теми. Богаташите се отърсват от астрономически суми, които преминават в сметките на бившите им съпруги. По висините на американския бизнес има седем души с по три развода зад гърба си.

Първият съветски милионер плаща 90 000 рубли партиен внос

Артьом Тарасов притежава остров в Тихия океан, ще прави Министерство за печелене на пари
Прочутият руски бизнесмен Артьом Тарасов публикува мемоарите си. В тях той разкрива тайни от задкулисните игри на Гайдар, Немцов, Явлински, Горбачов, Елцин, Хасбулатов и други ВИП персони. Книгата се казва "Милионерът" и вече е по сергиите в руската столица. Милионерът е автор и на няколко труда на икономическа тематика.

Италиански дизайнер провокира със скандални реклами

Лучано Бенетон притежава 7000 магазина и яхтата на Хуан Перон
Два милиарда евро е годишният оборот на компанията "Бенетон". Веригата е пуснала 100 млн. дрехи само през 2003 г., като 90 % от тях са произведени в Европа, съобщи собственикът на световния лидер в производството и разпространението на облекло Лучано Бенетон. Компанията ми гледа в бъдещето под ъгъл 360 градуса, казва италианският милионер. Той е бил сенатор от 1992 до 1994 година. Баща е на четири деца. Притежава над 7000 магазина в 120 държави. През септември 2002 г. модният бос откри свой бутик и в София.

Фалшификатор влезе в Гинес с 60-килограмов кристал

Над половин милион души колекционират изделията на Сваровски
Половин милион души членуват в клуба на колекциониращите изделия на Сваровски. Кристалните фигурки имат почитатели по целия свят. Всяка година дизайнерите пускат артикули, направени по специална поръчка. Всички инструменти, използвани за тези фигури, се унищожават, за да не бъдат изработени копия.

Кралят на пицата оцелял след три самолетни катастрофи

Том Монагън доставя 500 000 поръчки ежедневно
Том Монагън вярва в себе си, в Бог и в топлата, вкусна и бързо доставена до дома му пица. Тестеното изделие му донесе не само световна известност, но и милиони долари. Богаташът е прочут като "краля на пицата". Убий или ще убият теб, е философията, към която се придържа милионерът. Въпреки че се ръководи от християнските норми, богаташът винаги се стреми да победи. Вярва в конкуренцията, но само в честната.

Великият разточител попадна в килия с бронирани стъкла

Милиардерът Аднан Кашоги се придвижвал между именията си в летящо казино
Името на милиардера Аднан Кашоги не слизаше от страниците на вестниците в средата на 80-те. Състоянието му бе сравнявано със съкровищата на граф Монте Кристо. Търговецът на оръжие от Саудитска Арабия притежаваше ослепителна империя. 4 милиарда, 12 имения, разпръснати из целия свят - ранчо в Кения, дворец в Испания, апартаменти в Париж, Кан, Рим, Бейрут и Монте Карло, влизаха в списъка на владенията му.

Милиардерът Форбс печелил четири пъти награда за журналистика

Издателят е за търговията с оръжие и против абортите
След 40-годишна възраст при мъжете от семейство Форбс се забелязват хормонални изменения. Това е мнението на Малкълм Стивънсън Форбс-младши, повече популярен като Стив Форбс. Той е президент и генерален директор на компанията Forbes Inc. и главен редактор на небезизвестното списание "Форбс", основано от дядо му. Така например, след като преминал тази граница, баща му започнал да се увлича по мотоциклетизма. Самият Стив пък заби пък политиката.

Медиен магнат слуша само майка си

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумберг рекламира марихуаната
108-ият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумберг е на второ място по богатство в класацията на американските политици. В сметката на медийния магнат има 4,8 млрд. долара. Той смята, че богатството е огромен плюс за един кмет - такъв не можеш да го купиш. В предизборната си кампания Майк изразходи рекордната сума от 72 милиона долара лични средства. Мистър Блумберг е разведен и може да харчи парите си както намери за добре.

Немски милиардер лети само с втора класа

Продавачи на храни са най-богатите хора в ЕВропа
Най-богатият човек в Германия не е шефът на концерна "Даймлер Крайслер" Юрген Шремп, не е Клаудия Шифър, Михаел Шумахер или бившият канцлер на ФРГ Хелмут Кол. Първенството държат братята Карл и Тео Албрехт, притежатели на веригата хранителни магазини "Алди". Общият им капитал е 27 милиарда долара. Най-богатите хора в Европа предпочитат винаги да остават в сянка и упорито крият живота си от любопитството на медиите.

Компютърен бос купува руски МИГ, за да стресне Бил Гейтс

Най-ексцентричният милиардер Лари Елисън изправя на нокти военновъздушните сили на САЩ
Лари Елисън притежава най-модерната кола, най-шикозният самолет, облича се при най-добрите италиански моделиери. Биографичната си книга, посветена на мултимилиардера, авторът Майк Уилсън нарече "За разликите между Господ и Лари Елисън". Той е известен с ексцентричния си нрав и щурите си занимания. Неотдавна едва не загина, по време на участието си в надпревара с яхти.