20 любопитни факти за съня

Американското научно-популярно списание Discover публикува в новия си брой любопитни факти за съня. Според статистиката именно в сън човек прекарва средно 1/3 от своя живот.

1. Хроничното хъркане, ако нищо друго не е помогнало, може да се лекува с помощта на пластика на небцето и глътката и хирургическа процедура. Възможен страничен ефект е промяната на тембъра на гласа.

2. Още една възможност за лечението на хъркането е инжектиране в небцето на специално вещество, което укрепва меката тъкан. Тази техника се нарича сноропластика от гръцката дума plastos (формиран) и английската snore (хъркам).

3. Изследване, проведено през 2002 г. в Университетa на Оксфорд (University of Oxford) е показало, че традиционният начин за борба с безсънието - броенето не е ефективен. Тази умствена дейност е буквално скучна и само увеличава чувството за безпокойство, респективно проблемите.

4. Средният срок на годност на един матрак е 8-10 години. За този период в него се натрупват различни опасни вещества, някои от които са изключително вредни – особено за живота на децата.

5. Възрастната дървеница може да живее в леглото без храна почти една година.

6. През 2004 г. в САЩ са издадени 35 милиона! рецепти за сънотворни лекарства. През последните 4 години броят на хората в света на възраст от 20 до 44 години, приемащи сънотворни, се е удвоил.

7. Само в САЩ всяка година стават повече от 100 000 автомобилни произшествия поради заспиване на водача зад волана.

8. Компанията Volvo планира през 2008 г. да въведе в своите автомобили система, която ще следи очите и главата на водача, както и движението на волана. Ако шофьорът започна да “клюма с глава”, автоматично ще се включват мигащи светлини.

9. Изследване, проведено за период от 6 години, показва, че при хората, които спят по 6-7 часа в денонощието, смъртността е по-ниска, отколкото при тези, които спят 8 часа.

10. През 1964 г. 17-годишният Ренди Гарднър е бодърствал 264 часа и 12 минути, което е световен рекорд. След това той е спал 15 часа.

11. В рамките на интерграцията с Европейския съюз в Испания е започнала кампания срещу “сиестата” - традиционния следобеден сън.

12. Поради “сиестата” испанците спят през нощта средно с 40 минути по-малко от европейците.

13. В Индия мюсюлманска съпружеска двойка се е развела, защото мъжът 3 пъти на сън е произнесъл думата “талак”, което в превод от арабски означава развод. Според шариата – традиционното законодателство на исляма “троен талак” се равнява на реален развод.

14. Убеждението, че лунатикът не трябва да се буди, няма никакви основания. Точно обратното, опасността възниква , ако не се събуди, защото, докато върви на сан, той може да се контузи.

15. Китовете и делфините могат да спят… наполовина. Полукълбата в мозъка им спят едно след друго, за да може животното да продължава да плува и диша.

16. Сънищата възникват от шума на електрическите импулси, които преминават през ствола на мозъка на всеки 90 минути по време на бързия сън. За целия си живот човек сънува средно 6 години.

17. Ролята на сънищата все още не е известна.

18. В САЩ повече от 5 милиона деца, т.е. около 10% страдат от нощна енуреза (нощно напикаване), което в повечето случаи отминава – най-често през пубертета.

19. Сомнифобията е болест, при която човек се страхува да заспи.

20. Данни за знаменитости, страдащи от сомнифобия все още няма, най-вероятно защото колкото човек се притеснява да признае, че непрекъснато му се спи, толкова изпитва неудобство да признае и че не може да заспива.

източник: Zdrave.bg