Световният Финансов Център Шанхай

Световният Финансов Център Шанхай или Shanghai World Financial Center е небостъргач, намиращ се в град Шанхай, Китай. Сградата има 101 етажа, а височината е - 492 метра. Зданието е завършено през 2008 година. Официално е открит на 28 август 2008.

Небостъргачът на Шанхай се нарежда на второ място по височина в света след Тайпе 101. Първоначалният проект е предвиждал 460м височина, в последствие е промени на 492 м, с цел сградата да е по-безопасна.

Строежът на небостъргача е планиран още в далечната 1997, но поради Азиатската финансова криза в края на 90те години на XX век се забавил с около 10 години. Най-забавното около този небостъргач е, че по време на строежа се носел слух, че сградата ще е по-висока и ще надвиши Тайпей 101, но фактите днес опровергават мълвата.

Сградата има 3 етажа подземни паркинги, магазини, конферентен център от 1 до 5 етаж, от 7 до 77 етаж са офиси и близо до върха на зданието от 79 до 93 етаж се е разположил един от най-скъпите 6 звездни хотели в света и най-горе са зали за наблюдение и изложбена зала.

Моста на върха на сградата е най-високата тераса за наблюдение на открито в света. За изграждането на Световният финансов център в Шанхай са инвестирани около 850 милиона долара.