Татуировките

Татуировките са се появили много години преди архитектурата, музиката и дори преди модата. Всъщност татуировките са познати на човечеството от египетската епоха до нашите дни. Древните народи са използвали татуировки за религиозни ритуали, като амулет и други атрибути или просто за украса. Гърците са използвали специални татуировки за техните шпиони, римляните използвали печати, за да маркират роби и престъпници. Техниките за татуиране са еднакви във всички страни. Японските и полинезийските татуировки са сред най предпочитаните. До края на 20-ти век, полинезийски украшение "mocha" и японски дракони от древни японски легенди са били сред най-популярните изображения.

През средновековието християнска църква се опитва да унищожи татуировките, като ги обявява за варварско наследство. През 1771 капитан Кук донася туземец от Нова Зеландия, татуиран от главата до краката. След появата му в Англия, пламва безпрецедентно движение отначало сред английски моряци, а по-късно в други среди. След това изображенията по тялото се превръщат в мода и са разпространи в цяла Европа.

Много политици и членове на кралски семейства, са украсени с татуировки:
Английският крал Джордж I, крал на Нидерландия Фредерик, гръцките кралица Олга, британският премиер-министъра сър Уинстън Чърчил и други.

До края на 19-ти век татуировките стават популярни в САЩ. Разкрити са хиляди салони за тауировки, производството на оборудване започва да процфтява. През 60-те години салоните за татуировки са препълнени от рок-ен-рол вълната. Първата конвенция за тауировки е през 1976 г. в Ню Йорк и от тогава всяка година се провежда в различни страни от Европа и Америка. Известни майстори демонстрират своето изкуство, обменят се опит и идеи.

Днес можем да наблюдаваме истински бум на татуировки. Трудно може да се определи какво е на мода. Всяка татуировка е индивидуална и уникална. Съвременните татуировки могат да се направят не само като украса на тялото, но и като козметични, като напраимер постоянен цвят на устните, веждите или очна линия. Такива татуировки не се нуждаят от корекции по 4-5 години и са широко предлагани от много салони.

Между 30 и 50 хиляди долара ще ви излезе да татуирате изцяло тялото си. Успех !